托福阅读修辞目的题是涉及作者态度、行文思路的一类题型。考生在托福阅读修辞目的题中常遇到的几种类型有考察作者为什么要提及某些细节信息点;考察两个段落之间的关系或者考察作者写某一段的目的。前程百利小编将就其中考察段落目的的类型和大家详细介绍。
段落主旨类修辞目的题其实也分两种,一种是十分明显的,这类的常见问法是:What is the purpose of paragraph x?
一种是不明显的,这一类则是提到的考察作者为什么要提及某些细节信息点这类题型中暗含的那些是在回答段落主旨的题目。可能大家会有所疑惑。接下来前程百利小编将具体来为大家讲一下。
例一:明显的考察段落目的的题目
TPO1-3 Groundwater
Paragraph 7 :The proportion of empty space in a rock is known as its porosity. But note that porosity is not the same as permeability, which measures the ease with which water can flow through a material; this depends on the sizes of the individual cavities and the crevices linking them.
11. What is the main purpose of paragraph 7?
○To explain why water can flow through rock
○To emphasize the large amount of empty space in all rock
○To point out that a rock cannot be both porous and permeable
○To distinguish between two related properties of rock
解析:问的是第七段的目的,看本段的第一句,先定义“孔隙度”这个概念,后来又说孔隙度和渗透率的概念不同。注意这里的“but”,在这一句的定语从句中解释了什么是渗透率,所以段落强调了两个概念的不同,D正确,区分这两个东西。
本题就是直接考察段落目的的修辞目的题。小编对这类题目比较喜欢,因为这类题目一般比较简单,除了具体到这个题这样的会有一些明显的倾向词“but”等;考到的段落一般会结构比较明显,遇到这类题也希望大家不会失分。
例二:暗含段落主旨提问的题目
TPO31-1Speciation in Geographically Isolated Populations
Pragraph 2: Allopatric speciation may be the main speciation route. This should not be surprising, since allopatry is pretty common. In general, the subpopulations of most species are separated from each other by some measurable distance. So even under normal situations the gene flow among the subpopulations is more of an intermittent trickle than a steady stream. In addition, barriers can rapidly arise and shut off the trickle. For example, in the 1800s a monstrous earthquake changed the course of the Mississippi River, a large river flowing in the central part of the United States of America. The change separated populations of insects now living along opposite shore, completely cutting off gene flow between them.
3. Why does the author provide the information that "the subpopulations of most species are separated from each other by some measurable distance"?
A. To indicate how scientists are able to determine whether subpopulations of a species are allopatric.
B. To define what it means for a group of animals or plants to be a subpopulation.
C. To suggest that allopatric speciation is not the only route to subpopulation.
D.To help explain why allopatric speciation is a common way for new species to come about.
解析:找到原句,意思是:。一般而言,大多数的物种的亚种族都是被遥远距离所隔开。这句话是一个细节信息。本段的第一句(主旨句)说:异域性是主要的物种形成方式。接着说不用惊讶,异域情况太常见,然后讲到了这个信息。所以本段都是围绕着异域性是主要的物种形成方式这个主题来进行的。所以提到的这个信息正好作为事实依据说明异域性常见,从而间接证明了本段的主旨,正确选项是D。
本题就是没有直接表明文章主旨的提问,但是是考察文章主旨的。
以上就是前程百利小编带来的托福阅读修辞目的题中考察段落目的的类型。修辞目题对大家的阅读要求偏高,希望考生可以在备考时重点学习。预祝大家托福考试取得好成绩!

