OG可是SAT备考的圣经,相信小伙伴们都已经收入自己的备考题库中了,做完了OG阅读,每篇阅读的考点你知道吗?每篇文章的大意又是什么呢?快来看看小编为大家整理的SATOG阅读对比长文章分析详解(SAT OG1section2对比长文章), 由于文章较长,就只为大家附上了解析的部分。
Section2
Questions 16-24 are based on the following passages.
背景知识:艺术文化
难度等级:☆☆☆☆
文章大意: 这两篇文章都是针对文艺复兴时期《蒙娜丽莎》的探讨,他们认为《蒙娜丽莎》之所以能够取得世界性的瞩目是因为这幅画作本身高超娴熟的画作技巧赢得了世界的赞誉,并通过分析画中的画作技巧来进行说明,
文章1:
第一段主要描述了《蒙娜丽莎》引发的空前的观画盛况。
第二,三,四段重点描述了达芬奇高超娴熟的绘画技巧,作者具体分析了这幅画的绘画技巧。
文章2:
文章的第一段提出《蒙娜丽莎》出名的的原因在于这幅画内在的一种特质。
第二段中提到了艺术历史学家Kenneth Clarke 对于《蒙娜丽莎》的观点
第三段中提到了Paul Barolsky 对于这幅画的看法。
第四段中作者认为《蒙娜丽莎》之所以享誉世界也有其他因素的原因,对于《蒙娜丽莎》取得今天地位的原因还是保持着中立的观点。
做题技巧:
在做长篇对比文章的时候,我们可以先看第一篇文章然后做完和文章1相关的题目,在看文章2完后做和文章2相关的题目,就最后在做设计两篇文章的题目,因为SAT阅读的出题顺序往往是根据文章内容的先后顺序,因此我们可以两篇分开攻克,否则一下子读完两篇文章,很容易混淆,再做题目的时候也弄得晕头转向。
疑难词汇总:
Jostle: vt. 推挤,撞;
Diverge: vi. 分歧;偏离
Easel: n. 画架
Imponderable: adj. 无重量的;无法计算的
长难句汇总:
长难句1:
A small glimpse at even some of its subject’s features—her eyes, or perhaps just her hands—brings instant recognition even to those who have no taste or passion for painting.
长难句类型:从句修饰
长难句分析:这句话的主语成分是前面长长的句子A small glimpse at even some of its subject’s features,破折号后面是举的人物特点的例子,动词brings,宾语是recognition,those后面的who引导定语从句,在从句中充当主语的成分。
句子翻译:对这幅画人物的特点随意的一瞥-她的眼睛,或者是手-都会立刻给人们即使是那些不懂艺术的人带来认同感。
长难句2
I think one should avoid succumbing to the charm of a myth, to the idea that inside every masterpiece that has remained alive for centuries something imponderable speaks to us.
长难句类型:从句修饰
长难句分析: 这个句子的主干成分是one should avoid succumbing to…. to the…..,短语succumb to 后面跟了两个修饰的成分,分别是the charm of a myth和the idea,idea后面是一个that 引导的同位语从句,从句当中又套了一个that 引导的定语从句,修饰masterpiece
句子翻译:我认为人们不应该屈服于神秘事物产生的魅力,或者认为所有历经几个世纪留存至今的杰作都想向我们传达些什么。
16. Both passages call attention to which aspect of the Mona Lisa?
(A) Its subject’s mysterious smile
(B) Its subject’s identity
(C) Its popular appeal
(D) Its influence on artists
(E) Its deteriorating condition
答案:C
考点:细节题
分析: 两篇文章中都关注蒙娜丽莎的哪方面?
(A) 神秘的微笑
(B) 身份
(C) 对大众的吸引力
(D) 对艺术家们的影响
(E) 日渐衰落的地位
文章1中提到了1.6million people jostled to see it, 文章2中提到了that millions people “know the name of only one picture-the Mona Lisa”,另外,两篇文章都试图解释为什么这幅画拥有如此巨大的吸引力。
17. The author of Passage 2 would most likely regard the phenomena described in lines 1 -6 in Passage 1 (“It hung .., Mona Lisa”) as
(A) circumstances that may themselves have contributed to the renown of the Mona Lisa
(B) occurrences that fundamentally distort the true importance of the Mona Lisa
(C) incidents that cause art enthusiasts undue annoyance
(D) events that are not worthy of the consideration of art critics
(E) facts that have proved inconvenient for many art historians
答案:A
考点:推断题
分析:文章2最有可能将文章1中提到的(“it hung ….Mona Lisa ”)这种现象认为是…..?
(A) 这种情况本身就会给蒙娜丽莎带来名声
(B) 会完全扭曲蒙娜丽莎重要性的现象
(C) 会造成艺术狂热者厌烦的事件
(D) 不值得艺术评论家考虑的事情
(E) 会给很多艺术历史学家带来不便的事实
文章2中提到in attempting to explain the great appeal of the Mona Lisa, he or she starts “worth the assumption that the renown of a masterpiece rests on a sequence of events and historical agencies …..for different ends”也就是说梦娜丽莎这幅画之所以享誉世界包括很多的因素
18. The observations in lines 7-10 (“Historically ... ways”) establish a contrast between a woman’s
(A) unremarkable appearance and her portrait’s astonishing beauty
(B) humble origins and her portrait’s monetary value
(C) untimely demise and her portrait’s immortality
(D) lack of charisma and her portrait’s universal allure
(E) ordinary status and her portrait’s aesthetic significance
答案:E
考点:细节题
分析:在7-10行中” Historically…ways”将这个妇女的什么进行了对比
(A) 平凡的外表和这幅画像的惊人之美
(B) 平凡的出身和画像的价值
(C) 最终的消逝和画像的永恒
(D) 缺乏魅力和画像的全球吸引力
(E) 普通的社会地位和画像的美学重要性
文1中line7中提到,historically, its subject was nobody special, 而line 9中提到but her portrait set the standard for high renaissance paintings in many important ways. 所以是将这个少妇的普通的社会地位和画像的美学重要性进行了对比。
19. The quotation from Leonardo in lines 24-25 primarily serves to
(A) defend a methodology
(B) characterize an effect
(C) criticize a technique
(D) downplay an accomplishment
(E) acknowledge an influence
答案:B
考点:推断题
分析:在第24-25行中引用Leonardo的话是为了….?
(A) 维护这个方法
(B) 描述这种效果的特征
(C) 批判这个技巧
(D) 将这种赞美轻描淡写
(E) 承认这种影响
文中作者提到Leonardo ”built the illusion of three –dimensional features through layers and layers of thin , transparent glazes….a continuous gradation of subtle tones, without crisp separating edges”后文中,Leonardo自己说的话”without lines or borders, in the manner of smoke ”.
20.Which of Mona Lisa’s features would the author of Passage 1 most likely add to those mentioned in Passage 2, line 32 ?
(A)Her mouth
(B)Her hair
(C)Her nose
(D)Her chin
(E)Her profile
答案:A
考点:推断题
分析:文1中的作者最有可能将.Mona Lisa的哪个特点添加到文2,32行提到的内容中?
(A) 她的嘴巴
(B) 头发
(C) 鼻子
(D) 下巴
(E) 轮廓
文1中提到了”that famous smile”,表明了蒙娜丽莎著名的微笑肯定是她微笑的嘴部引起人们的关注。
21.In line 41, “position” most nearly means
(A)rank
(B)role
(C)policy
(D)view
(E)location
答案:D
考点:词汇题
分析:在41行中,”position” ,最接近以下哪个意思?
(A) 地位
(B) 角色
(C) 政策
(D) 观点
(E) 地点
文2 中的第一段提出了”why is the Mona Lisa the beat-known painting in the entire world?” 针对这个问题的回答是引用historians , poets and admirers说的话”there is something , they argue, inside the painting that speaks to us all.
22. Both the author of Passage 1 and Paul Barolsky (line 53, Passage 2) make which of the following points about the Mona Lisa ?
(A) It tends to elicit idiosyncratic responses from viewers.
(B) It is unduly revered by much of the general public.
(C) It has influenced many generations of artists.
(D) It was the first oil painting intended to be framed and hung.
(E) It gives the appearance of having three dimensions.
答案:E
考点:细节题
分析:文1中的作者和文2中的Pual Barolsky都对蒙娜丽莎抱有以下哪个观点?
(A) 它很容易将观看者的各种独特反应引导出来
(B) 它被普通的群众过分的赞扬了
(C) 它影响了很多代艺术家
(D) 这是第一幅被镶框并被挂起来的画
(E) 它表现了画面的三维效果
Pual Barolsky认为Mona Lisa中的影响力是因为Leonardo的娴熟的技巧才画出了这幅享誉世界的画,并且the painting conveys the mind or soul of the woman it portrays,他提到了”depth”表明了这幅画具备了height, and width, depth的三维立体效果。文1中提到了Leonardo’s technique allowed the artist to create “the illusion of three-dimensional features.”
23. The author of Passage 2 uses quotation marks in line 65 primarily to
(A) label a revolutionary movement
(B) refer to an overused technique in art
(C) emphasize the symbolic meaning of a term
(D) highlight the importance of a finding
(E) imply skepticism about a theory
答案:E
考点:推断题
分析: 文2中的作者引用65行中的话主要是为了?
(A) 标明革命性的进程
(B) 指代被过度使用的艺术技法
(C) 强调术语的代表性意义
(D) 强调这一发现的重要性
(E) 暗含对这一理论的怀疑
文2中的作者提到”one should avoid succumbing to the charm of the myth.” myth 说明了在每一幅著名的画中都包含着一定的深意,而且是可以传达给观看者的,而作者是怀疑这一观点的,他认为”the renown of the masterpiece rests on a sequence of events and historical agencies”而不是存在于”mysterious yet almost palpable contact.
24. Which statement best characterizes the different ways in which the authors of Passage 1 and Passage 2 approach the Mona Lisa?
(A) The first stresses the unique smile in the portrait, while the second focuses on other mysterious qualities of its subject.
(B) The first emphasizes its striking appearance, while the second examines the background of its creator.
(C) The first focuses on its stylistic innovations, while the second seeks to account for its cultural preeminence.
(D) The first speculates about the life of its subject, while the second argues that historical interpretations are irrelevant.
(E) The first alludes to its societal importance, while the second debates its artistic merits.
(A) 答案:C
考点:细节题
分析:下面的哪一个表明了文1和文2中作者对于蒙娜丽莎的不同描述?
(A) 第一篇强调了画中的神秘微笑,而第二篇则关注于人物本身的神秘特点
(B) 第一篇强调了蒙娜丽莎惊人的外貌,第二篇研究的是画家的背景
(C) 第一篇关注是风格的创新,第二篇主要是描述这幅画的文化重要性
(D) 第一篇是推测人物的生活,第二篇认为历史性的解释是不相关的
(E) 第一篇提到了它的社会重要性,第二篇是讨论它的艺术价值
文章1中提到了”set the standard for high renaissance paintings in many important ways”, 还提到了Leonardo在作画形式上的创新。文2中,作者有问道”why is the Mona Lisa the beat- known painting in the entire world”, 之后又讨论了”qualities intrinsic to the work. 最后还总结道”start with the assumption that the renown of a masterpiece rests on a sequence of events and historical agencies.”
以上就是小编为大家整理汇总的OG1中SECTION 2的独立长文章详解,希望对大家的SAT阅读有帮助。
您还可能关注:

